İstenen bilgi veya belge başvurulan kurum ve kuruluştan başka bir yerde bulunuyorsa başvuru dilekçesi bu kurum ve kuruluşa gönderilir ve durum ilgiliye yazı ile bildirilir.
- 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme haklarını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektedir.
- Bu kanun; kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde kullanılır.
- Gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşların sahip oldukları kayıtlarda olan ve bu kanun kapsamında yer alan her türlü veri ve belgeyi (istisnai durumlar hariç) alabilir.
- Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi ve belgelere ilişkin olmalı, yayımlanmış veya kamuya açıklanmış bilgi ve belgeler başvuru konusu olamaz.
- Bilgi edinme başvurusu, başvuru sahibinin adı soyadı, imzası, ikamet adresi, dilekçede istenen bilgi ve belgenin kurumun hangi biriminden istendiği ayrıntılı olarak belirtilerek net olmalıdır.
- Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler.