Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi Faaliyetleri;
*Sokakta yaşayan başıboş hayvanlar, hem halk hem çevre sağlığı açısından risk taşımaktadır. Sokak hayvanları sorununun çözümü, şüphesiz ki hem kalıcı hem insani olmalıdır. Sahipsiz hayvanların denetim altında tutulması, her türlü sağlık ve barınma ihtiyaçlarının sağlanması, günümüz modern kent yaşamının gereklerindendir.
• Amaç
—İnsancıl yöntemlerle sokak hayvanlarının sayısının azaltılması.
—Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi.
—Sokak hayvanlarından kaynaklanan zoonoz hastalıkların önlenmesi.
—Hayvanlardan kaynaklanan şikâyetlerin önlenmesi.
—Isırık vakalarının takibi(karantina).
Hizmetler
Hayvan Rehabilitasyon Hizmetleri;
Hayvanların yakalanması,
Muayenesi,
Karantina,
Tedavi,
Kısırlaştırılması,
Aşılanması,
Kayıt altına alınma,
Sahiplendirme veya alındığı yere bırakma işlemlerini ifade eder.
*Hayvanların Yakalanması; Yakalama ekibinde iki adet personelimiz bulunmaktadır.Uyuşturucu iğne yöntemiyle hayvanlara en az acı verecek şekilde yapılmaktadır.
*Muayenesi yapılan hayvanlar eğer hastalık şüphesi varsa karantina uygulaması yapılmakta, hastalığıyla ilgili gerekli tedavi işlemi uygulanmaktadır.
*Kısırlaştırma için uygun hayvanlar gerekli hijyen yöntemleriyle kısırlaştırmaları yapılmaktadır. Genel olarak günlük 2 ila 3 hayvan kısırlaştırması yapılmaktadır. Kısırlaştırması yapılan hayvanlar, o yıl uygun görülen küpe rengiyle küpeleme ve kayıt sistemi yapılmaktadır. Kısırlaştırma sonrası uygulanan antibiyotik tedavisi aksatmadan devam eder.
* Her kısırlaştırma yapılan hayvanlara KUDUZ AŞISI yapılmaktadır. Her yıl değişen küpe rengiyle kuduz aşısının o sene uygulandığının tespiti yapılmış olur.
*Barınağa gelen her hayvanın kaydı yapılır. Hayvanın nereden, ne zaman geldiği, barınma süresinde uygulanan tedavi işlemleri, aşı uygulama zamanı, sahiplendirme tarihi veya bırakılma zamanı kayıt altına alınır.
*Barınağı ziyaret eden kişilerin sahipsiz hayvan edindirme formunu doldurduktan sonra sahiplendirme işlemleri yapılmaktadır.
*Safranbolu Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi 1 adet ameliyathane birimi, muayene, bekleme ve müşahede odası, ofis ve mescitten oluşmaktadır.
*Barınaklarımız açık ve kapalı alanlarıyla, 60 adet köpeği barındırma kapasitesine sahiptir.
*Daha iyi hizmet vermek için barınak aracımızı yeniledik. Böylelikle daha kaliteli ve hızlı bir hizmet vermekteyiz.
İzzet Kubilay BAĞ
1985 Karabük doğumludur. İlk, orta ve liseyi Karabük’te bitirdi. 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Gökkale Tarım İşletmesinde Veteriner Hekim olarak 2 sene görev yaptı. ISO 9001, ISO 22000 Gıda Kalite Kontrol sertifikasına sahiptir.
2011 yılı mart ayından itibaren Safranbolu Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezinde Veteriner Hekim olarak görev yapmaktadır.