Kırgızistan’ın Oş şehri, Belediye Meclisimizin 01/07/2019 tarih ve 95 sayılı kararı ile kardeş şehir olarak kabul edilmiştir.
Kırgızistan’ın güneyinde yer alan Oş şehri Kırgızistan’ın en büyük ikinci şehridir. “Güneyin Başkenti” olarak da bilinmektedir. Oş şehri, Orta Asya'nın en eski yerleşimleri arasındadır. Şehir, sekizinci yüzyılda İpek Yolu boyunca yapılan ipek üreticiliğinin merkezi olmuştur. İpek Yolu üzerinde oluşu ve 3000 yıllık tarihi ile yabancı turistlerin ilgisini çeken şehir ılıman bir iklime sahiptir. Turizm için bahar ve yaz aylarında tercih edilen Oş şehrinde Oş Zafer Günü, Etno Kültür Festivali, Ulusal At Oyunları ve Uluslararası Pilav Festivali gibi festivaller düzenlenmektir. Festivaller genellikle Mayıs ve Ağustos aylarında düzenlenmektedir. Şehrin nüfusu 256.763 (2017 verileri) olup şehrin çoğunluğu Kırgızlar, Özbekler, Ruslar ve Taciklerden oluşur.
GÖRÜLECEK YERLER
Süleyman Dağı
UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Süleyman Dağı muhteşem coğrafyasıyla görenleri hayran bırakan bir doğa harikasıdır. İpek yolu üzerinde yer alan dağ, o dönemlerde kervanlara yolu yarısına geldiklerini göstererek adeta onlara rehberlik etmiştir. Dağ içersinde bir de arkeolojik müze yer almaktadır.
İmam Buhari Camii
Orta Asya’nın en büyük ve geniş camilerinden birisidir. Şehrin tam merkezinde yer alan bu cami, şehrin en etkileyici yapılarından birisi olup şehrin mimari yapısını gözler önüne sermektedir.
Issık Gölü
320 kilometrelik bir kıyıya sahip olan Issık Gölü, şehrin doğa harikalarından birisi olup görülmeğe değer bir göldür. Berrak olduğu kadar sakin gözüken bu göl dinlenmek ve rahat bir nefes almak isteyen yerli ve gerekse yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştur.
Ala Arça Milli Parkı
Dört tonu da bünyesinde barındıran doğal bitki örtüsüyle rengarenk olan park, dinlenmek isteyenler için alternatif bir alandır. Su ve kuş seslerine rüzgarın da eşlik ettiği bu parkta adeta doğal orkestranın vermiş olduğu muhteşem konserler dinlemeye değer olan doğal harikalardır.
Oş Pazarı
Şehrin önemli bir pazarı olan Oş pazarı özellikle organik tarım ürünlerinin satıldığı bir pazardır. Sebze ve meyve konusunda her çeşidi bulabileceğiniz bu pazar aynı zamanda huzur duyacağınız sessiz bir mekandır. Oş şehrinin yerli insanları ile sohbet etmek ve onları yakından tanımak istiyorsanız mutlaka bu pazara uğramanız gerekmektedir.
Burana Kulesi
Tarihi ipek yolunun üzerinde bulunan ve adeta bu yolun bekçiliğini yapan Burana Kulesi Karahanlılar döneminde hem minare ve hem de gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Orijinal hali 45 metre iken 15. Yüzyılda yaşanan deprem sonrasında zarar gören ve restorasyon sonrasında 25 metreye düşürülen bu kulenin dış yüzeyi desenli tuğlalarla örülmüş olup bu desenler kuleye muhteşem bir görüntü sağlamaktadır.
Rabat Abdul Han Camii
Orta Asya mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Rabat Abdul Han Camisi Oş şehrinin önemli tarihi eserlerinden birisidir. Süleyman Dağı üzerinde yer alan bu cami ziyaret edilmesi gereken önemli eserlerden birisidir.
Fergana Vadisi
Oş şehrinin doğal güzelliklerinden birisi olan Fergana vadisi dinlenmek isteyen ve doğa ile içi içe olmak isteyen kişiler için vazgeçilmez bir varış noktasıdır. İpek yolu üzerinden geçen kervanların bir zamanlar durak noktası olan bu vadinin muhteşem görüntüsü her dönemde insanlara huzur vermiş ve vermeye devam etmektedir.
EKONOMİ
Oş şehrinin gelişmiş bir ekonomisi bulunmamaktadır. Tarım ve hayvancılığın ön planda olduğu Oş şehrinde turizm de ekonomiye canlılık veren bileşendir.
ULAŞIM
Oş şehrinde uluslar arası bir havalimanı bulunmaktadır. Havalimanının şehir merkezine uzaklığı 10 kilometredir. Bir çok ülkeden Oş şehrine direkt olarak uçuş bulunmaktadır. Bu hava limanından aynı zamanda ülke içinde diğer bir çok şehre de uçuşlar mevcuttur.