Kırgızistan’ın Oş şehri, Belediye Meclisimizin 01/07/2019 tarih ve 95 sayılı kararı ile kardeş şehir olarak kabul edilmiştir.
Kırgızistan’ın güneyinde yer alan Oş şehri Kırgızistan’ın en büyük ikinci şehridir. “Güneyin Başkenti” olarak da bilinmektedir. Oş şehri, Orta Asya'nın en eski yerleşimleri arasındadır. Şehir, sekizinci yüzyılda İpek Yolu boyunca yapılan ipek üreticiliğinin merkezi olmuştur. İpek Yolu üzerinde oluşu ve 3000 yıllık tarihi ile yabancı turistlerin ilgisini çeken şehir ılıman bir iklime sahiptir. Turizm için bahar ve yaz aylarında tercih edilen Oş şehrinde Oş Zafer Günü, Etno Kültür Festivali, Ulusal At Oyunları ve Uluslararası Pilav Festivali gibi festivaller düzenlenmektir. Festivaller genellikle Mayıs ve Ağustos aylarında düzenlenmektedir. Şehrin nüfusu 256.763 (2017 verileri) olup şehrin çoğunluğu Kırgızlar, Özbekler, Ruslar ve Taciklerden oluşur.
GÖRÜLECEK YERLER
Süleyman Dağı
UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Süleyman Dağı muhteşem coğrafyasıyla görenleri hayran bırakan bir doğa harikasıdır. İpek yolu üzerinde yer alan dağ, o dönemlerde kervanlara yolu yarısına geldiklerini göstererek adeta onlara rehberlik etmiştir. Dağ içersinde bir de arkeolojik müze yer almaktadır.
İmam Buhari Camii
Orta Asya’nın en büyük ve geniş camilerinden birisidir. Şehrin tam merkezinde yer alan bu cami, şehrin en etkileyici yapılarından birisi olup şehrin mimari yapısını gözler önüne sermektedir.
Issık Gölü
320 kilometrelik bir kıyıya sahip olan Issık Gölü, şehrin doğa harikalarından birisi olup görülmeğe değer bir göldür. Berrak olduğu kadar sakin gözüken bu göl dinlenmek ve rahat bir nefes almak isteyen yerli ve gerekse yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştur.
Ala Arça Milli Parkı
Dört tonu da bünyesinde barındıran doğal bitki örtüsüyle rengarenk olan park, dinlenmek isteyenler için alternatif bir alandır. Su ve kuş seslerine rüzgarın da eşlik ettiği bu parkta adeta doğal orkestranın vermiş olduğu muhteşem konserler dinlemeye değer olan doğal harikalardır.
Oş Pazarı
Şehrin önemli bir pazarı olan Oş pazarı özellikle organik tarım ürünlerinin satıldığı bir pazardır. Sebze ve meyve konusunda her çeşidi bulabileceğiniz bu pazar aynı zamanda huzur duyacağınız sessiz bir mekandır. Oş şehrinin yerli insanları ile sohbet etmek ve onları yakından tanımak istiyorsanız mutlaka bu pazara uğramanız gerekmektedir.
Burana Kulesi
Tarihi ipek yolunun üzerinde bulunan ve adeta bu yolun bekçiliğini yapan Burana Kulesi Karahanlılar döneminde hem minare ve hem de gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Orijinal hali 45 metre iken 15. Yüzyılda yaşanan deprem sonrasında zarar gören ve restorasyon sonrasında 25 metreye düşürülen bu kulenin dış yüzeyi desenli tuğlalarla örülmüş olup bu desenler kuleye muhteşem bir görüntü sağlamaktadır.
Rabat Abdul Han Camii
Orta Asya mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Rabat Abdul Han Camisi Oş şehrinin önemli tarihi eserlerinden birisidir. Süleyman Dağı üzerinde yer alan bu cami ziyaret edilmesi gereken önemli eserlerden birisidir.
Fergana Vadisi
Oş şehrinin doğal güzelliklerinden birisi olan Fergana vadisi dinlenmek isteyen ve doğa ile içi içe olmak isteyen kişiler için vazgeçilmez bir varış noktasıdır. İpek yolu üzerinden geçen kervanların bir zamanlar durak noktası olan bu vadinin muhteşem görüntüsü her dönemde insanlara huzur vermiş ve vermeye devam etmektedir.
EKONOMİ
Oş şehrinin gelişmiş bir ekonomisi bulunmamaktadır. Tarım ve hayvancılığın ön planda olduğu Oş şehrinde turizm de ekonomiye canlılık veren bileşendir.
ULAŞIM
Oş şehrinde uluslar arası bir havalimanı bulunmaktadır. Havalimanının şehir merkezine uzaklığı 10 kilometredir. Bir çok ülkeden Oş şehrine direkt olarak uçuş bulunmaktadır. Bu hava limanından aynı zamanda ülke içinde diğer bir çok şehre de uçuşlar mevcuttur.
Moğolistan’ın Bayan Ülgi ili Ölgiy şehri, Belediye Meclisimizin 9/12/2016 tarih ve 219 sayılı kararı ile kardeş şehir olarak kabul edilmiştir.
Bayan Ülgi ili Moğolistan'ın 21 ilinden biridir. İl, ülkenin en batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 45,704.89 km² olan ilin nüfusu 2017 yılı itibarı ile 101.591’dir. İlin merkezi Ölgiy şehridir. Moğolistan’da Kazak kültürünü yaşatan Ölgiy nüfusunun % 93’ü Kazak Müslümanlardan oluşmuştur. Şehir oldukça yüksek bir noktada (1.710 metre) konumlanmış olup kış ayları oldukça sert geçmektedir. Şehirlerarası ulaşım, yolların çoğu yerde asfalt olmaması ve bozuk olması nedeni ile oldukça zordur. 100 kilometrelik yolda bile 2 defa lastik değiştirildiğinde pek şaşırmamak gerekir. Yaygın olarak Kazakçanın konuşulduğu şehir Kazak müziği, el sanatları ve kartal festivali ile ünlüdür.
GÖRÜLECEK YERLER
Aimag Müzesi
3 katlı bir yapı içinde bulunan bu müzede hemen girişte içi doldurulmuş yaban hayvanları bulunmaktadır. Bu katta ayrıca hediyelik eşya satan dükkanlar yer almaktadır. Birinci katta 1920-1990 yıllarına ait eşyalar bulunmaktadır. En üst katta ise yerel kabile kültürüne yönelik fotoğraf ve eşyalar bulunmaktadır.
Ana Camii
1990 lı yılların başında inşa edilen bu cami Ölgiy şehrinin en ünlü camisi olup ziyaretçilere her zaman açıktır.
Milli Parklar
Ölgiy şehri yakınlarında gezilebilecek milli parklar şunlardır:
Altai Tavan Bogd
Khökh Serkhiin Nuruu
Develiin Aral
Tsambagarav Lul
EKONOMİ
Ölgiy şehrinin gelişmiş bir ekonomisi bulunmamaktadır. Çoğunluğu hayvancılıkla uğraşan Ölgiy halkının geçim kaynağı hayvan ürünleri ve el sanatlarıdır. Ulaşımda yaşana olumsuzluklar ihracatı olumsuz olarak etkilemektedir.
ULAŞIM
Bayan Ülgi şehrine uluslar arası direkt uçuş bulunmamaktadır. Moğolistan’a olan uçuşların çoğunluğu başkent olan Ulan batur şehrine yapılmaktadır. Bayan Ülgi ili, Ulan Batur şehrine 1.600 km uzaklıktadır. Ulan Batur şehrinden Bayan Ülgi şehrine uçak ile gidilebilmektedir. Ancak haftada birkaç kez uçak seferi bulunmaktadır.
Makedonya’nın şirin bir şehri olan Ohri, Belediye Meclisimizin 09/09/2011 tarih ve 267 sayılı kararı ile kardeş şehir olarak kabul edilmiştir.
Makedonca Ohrid olarak isimlendirilen Ohri şehri Kuzey Makedonya’nın sekizinci büyük şehri olup ülkenin güneybatısında Ohri gölü kenarındadır. Balkanların ve ülkenin en önemli turizm şehirlerinden birisidir. Sahip olduğu doğal güzellikleri ile ülkenin turizmde öncelikli olarak tercih edilen bir şehri olmuştur. Muhteşem göl manzarası ve tarihi mimarisi ile göz kamaştıran bir şehirdir. İlçemizin tarihi mimari yapısına benzer bir çok tarihi esere sahip olan Ohri, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.
GÖRÜLECEK YERLER
Ohri Ayasofya Kilisesi
Şehrin en büyük kiliselerinden birisi olan ve 11. Yüzyılda Bizans mimarisi ile inşa edilen kilise Ohri şehrinin en önemli tarihi eserleri arasındadır. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış, Yugoslavya Cumhuriyeti döneminde ise tekrar kiliseye çevrilmiş ve restore edilerek ibadete açılmıştır.
Aziz Bogorodica Perivlepta Kilisesi
Bizans mimarisinin bir başka örneği olan Aziz Bogorodica Perivlepta Kilisesi 13. Yüzyılda yapılmıştır. Ohri şehrinin önemli kiliselerinden birisidir.
Aziz Yuhanna (Sveti Jovan Kaneo) Kilisesi
Makedonya’da 1994 yılında çekilen ve Oscar adayı olan “Before the Rain” filminin çekildiği yer olan bu kilise 13. Yüzyılda inşa edilmiştir. Sahip olduğu göl manzarası ile ziyaretçilerini büyüleyen kilise içersinde Bizanstan kalma ikonalar mozaik süslemeler de ayrı bir görünüm katmaktadır.
Aziz Naum (Sveti Naum) Manastırı
Şehir merkezinden oldukça uzakta olan Aziz Naum Manastırı 10. Yüzyılda inşa edilmiştir. 18. Yüzyılda kapsamlı bir restorasyon işlemi gören bu manastır halen ziyaretçilerine açıktır.
Ohri Gölü
Balkanların en güzel göllerinden birisi olan Ohri Gölü Dünya Miras Listesinde yer alan bir göldür. Şehrin mavi incisi olan göl görülmeye değer doğal güzelliklerden birisidir.
Galiçya Milli parkı
Avrupa’nın en geniş biyolojik çeşitliliğine sahip olan park 50 farklı kuş türünü, bir çok kelebek türünü ve bir çok endemik bitkiyi bünyesinde barındırmaktadır. Rahat ve huzurlu bir vakit geçirebileceğiniz bu park görülmeye değer parklar arasındadır.
ULAŞIM
Ohri şehrine hava yolu ile gidebilmek için önce Üsküp şehrine gitmeniz ve oradan da otobüs veya özel araç gitmeniz gerekecektir. Ohri ile Üsküp arası 170 km olup özel araçla ulaşım ortalama 2.5 saat sürmektedir.
Yunanistan’ın Skydra şehri, Belediye Meclisimizin 01/06/2009 tarih ve 58 sayılı kararı ile kardeş şehir olarak kabul edilmiştir.
Selanik’in 80 km batısında yer alan Skydra şehri küçük ve şirin bir şehirdir. 2011 yılı nüfus sayımına göre şehrin nüfusu 20.188’dir. Yemyeşil bir vadi içinde yer alan Skydra şehri ile Şehrimizin ortak bir tarihi var aslında. Bu ortak tarih iki şehri daha da birbirine yaklaştırmaktadır. Yaşlı insanlarının çoğunluğu Türkçe bilmektedir. Bunun da tabiî ki özel bir geçmişi bulunmaktadır. Ülkemiz ile Yunanistan arasında Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleşen nüfus mübadelesi ile 1 milyondan fazla Rum, kök saldıkları topraklardan Yunanistan’ın çeşitli şehirlerine göç etmişlerdir. Yüzyıllarca birbirlerine kardeş gibi kenetlenen Rum ve Türkler gözyaşları içinde ayrılmışlar ve yıllarca birbirlerine özlem duymuşlardır. Mübadele kapsamında ilçemizden de yaklaşık 2700 Rum Yunanistan Skydra şehrine göç etmişlerdir. Tabiki arkalarında gözyaşı ve hasret bırakarak. İşte 2009 yılında imzalanan Kardeş şehir anlaşması bu özlemin bir sonucudur.
GÖRÜLECEK YERLER
Şirin bir vadi içinde yer alan ve yeşilliği ile göz kamaştıran Skydra şehri küçük olduğu gibi bir o kadar da huzur verici bir şehirdir. Tarihi eser yönünden fazla zengin olmasa da şeftali, kiraz ve üzüm bahçeleri ile zenginliğini gösteren bir şehirdir. Yeşil ve zengin bağlarında gezmek, doğal güzellikleri ile iç içe olmak ve sıcakkanlı halkı ile sohbet etmek istiyorsanız ideal bir şehirdir Skydra. Özellikle Safranbolu ile olan geçmişlerini gözyaşları ile anlatacaklardır.
ULAŞIM
Skydra şehrine karayolu ile çok rahat bir şekilde gidilebilmektedir. İstanbul’a 660 km olan Skydra şehrine özel araç ile İstanbul’dan ortalama 7 saatte varılabilmektedir. Havayolunu tercih edenler ise önce Selanik şehrine uçak ile gitmekte ve oradan da Skydra şehrine karayolu ile gitmektedir.
Karadenize kıyısı olan Nessebar şehri şirin bir sahil şehridir. Hem tarihi açıdan hem de doğal açıdan turizme ilgi duyanlar için cazip bir şehirdir. Oldukça geniş bir deniz kıyısı bulunmaktadır. Sahip olduğu tarihi değerleri ile 1983 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmeyi başarmıştır. 3000 yıllık tarihe sahip olan şehir adeta bir tarih müzesidir. Karadenizin imcisi olarak da bilinen şehir Bulgaristan’ın önemli turizm şehirlerindendir. Mavi denize ve altın kumsallara sahip olan plajları, şehre ayrı bir güzellik katmaktadır. 2016 yılı değerlerine göre nüfusu 27.273’tür.
GÖRÜLECEK YERLER
Tarihi (Old) Nessebar
3000 yıllık tarihi ile eski Nessebar şehri görülmeye değer tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir. Eski şehir bölgesinde tarihe dayalı bir çok eseri rahatlıkla görebilirisiniz. Aynı zamanda denize olan kıyısı da tarihi şehre ayrı bir güzellik katmaktadır. 19. Yüzyıla sahip ahşap evlerin mimarisi de bir o kadar ilgi çekmektedir.
Aquapark
Muhteşem su kaydırakları ve havuzu ile insanların ilgisini çeken bu park, eğlenceyi sevenler için bulunmaz bir mekandır. Ailenizle hem yüzmek ve hem de eğlenmek istiyorsanız mutlaka bu parka uğramanız gerekir.
St Stephen Kilisesi
Müze olarak kullanılan bu kilise 11. Yüzyılda inşa edilmiştir. 3 nefli bazilikadan oluşan kilise, günümüze gelinceye kadar birkaç kez restorasyondan geçmiştir. Dış ve iç duvarlarındaki süslemeler oldukça ilgi çekicidir. UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.
Saint Sophia Kilisesi
6. yüzyılda inşa edilen bu kilise yıllarca katedral görevi görmüştür. Günümüzdeki hali 9. Yüzyıldan kalan hali olup aktif olarak kullanılmamaktadır.
Kutsal Melekler Mikail ve Cebrail Kilisesi
Antik kentte yer alan bu müze 13. Yüzyılda inşa edilmiştir. UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır. Ulusal Antik Çağ olarak kabul edilen bu kilise Bulgaristanın ulusal öneme sahip anıtları arasındadır.
Antik Müze
Nessebarın ortaçağ dönemine ait kalıntıların sergilendiği bir müzedir.
Mesih Pandokrator Kilisesi
Nessebar’ın önemli tarihi kiliselerinden birisidir. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan kilise 16x7m boyutlarındadır. Yapısındaki kırmızı tuğlalar kilisenin dış görünümüne ayrı bir güzellik katmaktadır. UNESCO Dünya Miras Listesine yer alan bu kilise görülmeye değer tarihi eserlerdendir.
Vaftiz John Kilisesi
11. yüzyılda inşa edilen bu kilise, Nessebarın en iyi korunan eserlerden birisidir. 12x10 m boyutlarında olan bu kilise çıplak taştan inşa edilmiştir.
ULAŞIM
Nessebar şehrine İstanbul’dan karayolu ile veya havayolu ile rahatlıkla gidilebilmektedir. İstanbul’dan ortalama 400 km olan bu şehre özel araç ile 6 saatte gidilebilmektedir. Havayolunu tercih edenler ise Varna şehrine ve oradan da otobüs veya özel araç ile karayolundan gidebilirler.
Tataristan’ın Bolgar şehri, Belediye Meclisimizin 07/04/2017 tarih ve 56 sayılı kararı ile kardeş şehir olarak kabul edilmiştir.
İdil Bulgarları tarafından 8. Yüzyılda kurulan şehir 8. ve 15. Yüzyılları arasında İdil Bulgarlarına başkentlik yapmıştır. Bir çok tarihi eseri bünyesinde bulunduran şehir, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmiştir. Avrasya'nın medeniyet ve kültürel geleneklerin oluşumunda çok önemli bir rol oynayan Bolgar, tarihi süreklilik ve kültürel çeşitlilik konusunda dikkate değer kanıtlar sunmaktadır. Bolgarlar MS 922 yılında İslamiyeti seçmişler ve bu nedenle şehirde İslami eserler yaygın olarak gözükmektedir.
GÖRÜLECEK YERLER
Bolgar cami
1990’lı yılların başında inşaatına başlanan cami 1993 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır. Bembeyaz silueti ile adeta Taj Mahal’i hatırlatan Bolgar Cami görülmeye değer eserler arasındadır.
Bolgar Tarih ve Mimari Müzesi
Bolgar antik kenti üzerinde 1969 yılında kurulan müzenin toplam alanı 415 hektardır. Tarihi kalıntıların yer aldığı bu alana giriş ücretsizdir. Ancak alan içindeki müzelere giriş ücretlidir.
Ekmek Müzesi
Bolgar şehrinde 3.5 dönümlük arazide kurulu olan müzede buğdayın ekiminden hasadına, öğütmeden fırınlamaya kadar ekmeğin üretiminin tüm aşamalarını görebileceğiniz bu müze ziyaretçilerine oldukça keyifli anlar yaşatmaktadır. Görülmeye değer bir müzedir.
St Abraham Kilisesi
Bolgar'ın ana Ortodoks kilisesi olan ST Abraham kilisesi 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. Daha önce Bolgar şehri yakınındaki Porfirovka köyünde bulunuyordu, ancak 1988 yılında köyün varlığının sona ermesinden sonra kilise şimdiki yerine taşınmıştır. Ahşap olarak yapılan bu kilisenin dört köşe kubbesi ve bir merkezi bir kubbesi vardır.
Kara Oda (Black chamber)
Bolgar şehrinin dışında olan bu yapı hayatta kalmayı başarmış olan tarihi yapılardan birisidir. Efsaneye göre han ailesinin tehlike anında buraya gelip sığındığı söylenmektedir.
Doğu Türbesi (East Mausoleum)
14. yüzyıldan kalan bu türbe daha önceleri kilise iken 1994 yılında kilise olmaktan çıkarılmış ve türbe tepesine hilal asılmıştır. Taştan yapılmış olan bu türbe Bolgar şehrinin biraz dışında yer almaktadır.
Kuzey Türbesi) North Mousoleum
1330’lu yıllardan kalma bu türbenin tabanı kare, üst tarafı ise bir kubbe şeklindedir. Taştan yapılmış olan bu türbe içinde birkaç eski mezar taşı bulunmaktadır.
Khan Mezar Kasası ve Küçük Minare
14. yüzyıldan kalan Khan Mezar kasası ve Küçük Minare günümüze kadar gelmeyi başaran 2 tarihi yapıdır. Restorasyon gören bu yapılar mezarlık içinde bulunmaktadır.
ULAŞIM
Bolgar şehrine hava yolu ile gidebilmek için önce Kazan şehrine gitmeniz ve oradan da otobüs veya özel araç ile Bolgar şehrine gitmeniz gerekecektir. Bolgar şehri, Kazan şehrine 180 km uzaklıktadır. Özel araçla ulaşım ortalama 2 saat sürmektedir.
Tataristan’ın Elabuga şehri, Belediye Meclisimizin 05/12/2008 tarih ve 370 sayılı kararı ile kardeş şehir olarak kabul edilmiştir.
Elabuga şehri Kama nehrinin sağ kıyısında ve başkent Kazan’a 200 km mesafede olan bir şehirdir. Ünlü ressam Ivan Ivanovich Shishkin burada doğmuştur. Şehrin tarihi 10. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. 2010 yılı itibariyle nüfusu 70.728’dir. Petrol endüstrisinin yoğun olduğu ve bir sanayi şehri olan Elabuga, yabancı iş adamlarının yanı sıra Türk işadamlarının da yatırım için tercih ettiği bir şehirdir.
GÖRÜLECEK YERLER
Ivan Shishkin Müzesi
Ünlü Rus sanatçı Ivan Shishkin'in evi olan bu müze, ressama ait eşyaları bünyesinde muhafaza eden bir müzedir. Ivan Shishkin'in resimlerini, çalışma atölyesini ve günlük yaşamdaki eşyalarını burada görebilirsiniz. Sanata ilgi duyan kişilerin görmesi gereken bir müzedir.
Portomoinya Müzesi
19. yüzyılda çamaşır yıkama geleneklerini günümüze taşıyan bir müzedir. O dönemdeki kova, çamaşır sepetleri, taşıma direkleri ve çamaşır yıkamada kullanılan diğer küçük araçları burada görebilirsiniz. Taştan yapılmış ve ahşap kapılara sahip olan bu müze, görülmeye değer eserlerdendir.
Korsanların gözetleme kuleleri
Korsanların Kama nehrinden geçen tekneleri gözetledikleri kulelerdir.
Spasskiy Katedrali
Bembeyaz duvarları ve görkemli kubbeleriyle göz kamaştıran bu katedral, Elabuga’nın en eski katedrallerinden birisidir. Çoğu kısmı restorasyon aşamasındadır. Görülmeye değer yapıtlardandır.
Elabuga Devlet Mimarlık ve Tarih Koruma Müzesi
1989 tarihinde kurulan bu müze, 14 sergi alanından oluşmaktadır. Elabuga şehrinin geçmiş tarihini, kültürünü ve yaşam biçimini öğrenmek isteyenler için vazgeçilmez bir müzedir.
ULAŞIM
Elabuga şehrine hava yolu ile gidebilmek için önce Kazan şehrine gitmeniz ve oradan da otobüs veya özel araç ile Elabuga şehrine gitmeniz gerekecektir. Elabuga şehri, Kazan şehrine 200 km uzaklıktadır. Özel araçla ulaşım ortalama 2.5 saat sürmektedir.